Glutenvrij gezonder?
Als er een top tien aan vragen over brood bestaat, dan scoren de onderwerpen koolhydraten en spelt hoog. Net als gluten. In steeds meer winkels vind je glutenvrije producten. Wat zijn gluten nou eigenlijk en is het gezonder om glutenvrij te eten?
Gluten zijn een eiwit dat in een aantal granen voorkomt: in tarwe, spelt, gerst en rogge. Precies de graansoorten waar het meeste brood van gebakken wordt. De gluten in die granen maken het brood lekker luchtig. De laatste tijd lijkt het wel of gluten helemaal niet gezond zijn. Dat geldt maar voor een kleine groep mensen, waaronder die met coeliakie (1 à 2% van de bevolking). Dat is een serieuze immuunziekte waarbij elk klein spoortje gluten schade toebrengt aan de dunne darm. Dan is een levenslang glutenvrij dieet nodig. Naast deze groep mensen heeft een ander klein percentage last van tarweallergie (0,5- 1%). Deze mensen moeten alle producten met (een spoor van) tarwe vermijden. En ook spelt, want spelt is namelijk het zusje van (brood)tarwe. Roggebrood kan vaak wel zonder problemen worden gegeten.
Waarom horen we dan toch steeds meer mensen over gluten praten? Dat komt omdat er een groeiende groep is die beide aandoeningen niet heeft, maar toch klachten krijgt na het eten van producten met gluten. Wetenschappers noemen dit Niet Coeliakie Gluten /Tarwe Sensitiviteit, kortweg NCG/TS. Het gaat hier naar schatting om zo’n 4 à 5% van de bevolking. De wetenschap weet nog niet precies waardoor het komt. Gluten kunnen misschien de boosdoener zijn, maar het kan ook aan bepaalde koolhydraten liggen. Onderzoekers sluiten ook niet uit dat er geen oorzaak wordt gevonden, omdat het niet gaat om de gevoeligheid voor bepaalde stoffen, maar de gevoeligheid voor een hype. Kortom, daar is nog veel onduidelijkheid over! Bekijk ook dit filmpje van Gerd Bouma, Maag-Lever-Darm arts:
Hoe dan ook, als je geen medische indicatie hebt om gluten te vermijden, dan is glutenvrij eten niet gezonder. Glutenvrij eten is best ingewikkeld en meestal duurder. En je vergroot het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en jodium. In kant-en-klare glutenvrije producten zit in de regel ook wat meer verzadigd vet, suiker en zout om ze lekkerder te maken. Maar zeker niet gezonder…
Al met al zou zo’n 8% van de bevolking last van gluten kunnen hebben. Maar daarmee 92% niet. Denk je bij een van deze drie groepen te horen? Bespreek dat dan eens met je dokter. En als het nodig is, kan een diëtist je helpen om op een goede manier een dieet zonder tarwe of gluten te volgen.
Groetjes,