HomeBlog2015De sport van kiezen

De sport van kiezen

Nederland is broodland. We zijn heel erg gewend aan onze boterham bij het ontbijt en de lunch. Dat geldt ook voor veel sporters, weet ik als sportdiëtist. Ik help ze in hun voeding de beste keuze te maken. Dat kiezen is niet altijd makkelijk: een sport bijna! Is dat ook jouw ervaring?

Of je nu sport of niet, brood is een goede brandstof. De koolhydraten geven je energie om prestaties te leveren. Brood levert ook veel vezels, vitamines en mineralen. Nogal wat sporters die ik begeleid, waaronder de selectie van AZ, eten graag brood. Maar wat voor brood?

Waar let jij op als je voor het broodschap staat? Of het lekker is, hoe een brood eruitziet of wat het voor je gezondheid doet? Ik zeg altijd: begin met wat je lekker vindt. Want van eten mag je genieten. Genieten en gezond gaan ook heel goed samen. Ik ben zelf bijvoorbeeld fan van stevig volkorenbrood. Omdat daar de hele graankorrel in zit met alle goede voedingsstoffen, is dat ook de meest gezonde keuze. En volkoren is er in veel lekkere varianten. Of brood volkoren is, zie je niet aan de kleur of vorm. Dat moet je echt op het etiket ontdekken of aan je bakker vragen. 

Een jonge atleet die ik adviseer, loopt op vier volkorenboterhammen toptijden bij de 100 meter sprint. Die eet hij niet pas een kwartier van tevoren, want juist volkoren geeft langzamer energie af. Aan de andere kant raad ik sommige marathonlopers aan om voor de wedstrijd juist witbrood te eten. Dat is lichter verteerbaar en daar hebben je darmen minder werk aan. Die darmen hebben het tijdens die 42 kilometer toch al zwaar te verduren. Door de schokken van het lopen en de verminderde doorbloeding verteren ze minder goed. Zo zie je: de beste keuze voor de één hoeft niet die voor een ander te zijn. De kunst is om uit te vinden wat voor jou lekker en gezond is.

Kies je voor volkoren, dan kies je in ieder geval voor de meeste voedingsstoffen en vezels. Er is vast een variant die je lekker vindt. Daarna is het de kunst om het brood slim te beleggen. Want niet brood is een boosdoener maar te veel en te vet beleg. Zelf eet ik graag een volkorenboterham met honing. Kortom, maak van kiezen een sport. Wat je ermee wint is de hoofdprijs: je gezondheid!          

 

Gunilla Boomsma