MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Kennisplatform

 

voor professionals

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Lees alles over de gezonde en duurzame eigenschappen van volkorenbrood.

Vezelinname een duwtje in de rug

In deze infographic brengen we de vezeldip in beeld. Geef de vezelinname een duwtje in de rug met deze infographic!

Diverse factsheets

Koolhydraatarm brood, speltbrood, eiwit in brood, en meer. Bekijk en download de factsheets hier!

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatige adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van brood.net ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon verleden. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

  • Meer beleg op een boterham dan op een bolletje

    - Uit onderzoek is bekend dat de grootte van het oppervlak van een product invloed heeft hoeveel saus of beleg we erbij eten. Saus en beleg zijn vaak calorierijke producten. Bovendien eten we sneller als het voedingsmiddel zacht is of meer besmeerd is met bijvoorbeeld boter of jam. En als je sneller eet, eet je vaak ook meer. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht ons eetgedrag: smeren we meer beleg op een boterham of op een bolletje?

  • Geen vlees en zuivel, maar wel brood!

    - Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

  • Klachten na broodconsumptie: maakt graansoort en fermentatietype verschil?

    - Hoewel volkoren tarweproducten, zoals volkorenbrood, rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen en vezels en gunstig zijn voor de gezondheid, zijn er mensen die tarweproducten vermijden. Wetenschappers aan de Maastricht University onderzochten de effecten van brood gemaakt van verschillende graansoorten (tarwe, spelt en emmer) en verschillende fermentatiemethoden (gist en zuurdesem) op maagdarmproblemen bij mensen met zelfgerapporteerde NCWS.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.

De broodwijzer geeft de voedingswaarde van verschillende broodsoorten en legt uit wat brood zo gezond maakt. Het is een handig hulpmiddel voor in uw praktijk. Vraag gratis de broodwijzer aan.

Broodwijzer