Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Lees alles over de gezonde eigenschappen van volkorenbrood.

Brood is de basis!

Kom alles te weten over ingrediënten, voedingswaarden en de rol van brood in ons voedingpatroon.

Animatiefilmpjes voor de consument

Antwoorden op de meest gestelde vragen van consumenten door laagdrempelige animatiefilmpjes. 

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatig adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van brood.net ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon past. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

  • Nieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

    - Mag ik een halfje wit-tarwe en een maisbrood? Op brood staat binnenkort veel exacter dan nu omschreven welke soort het precies is. Bij de bakker een brood bestellen wordt vanaf komende zomer iets meer uitzoekwerk, maar duidelijker voor de consument. Ook in de supermarkt veranderen de etiketten. Vanaf 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking om de consument meer duidelijkheid te geven over wat nu precies wat is. Straks kun je precies zien of het brood wit, bruin of volkoren is en welke graansoort er is gebruikt.

  • Round table ‘Ode aan vezels en darmen’

    - Vezels – een van de belangrijke componenten uit de voeding en toch niet zo populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in zowel NL als BE zijn namelijk teleurstellend. Al jaren is er in Nederland en België sprake van een vezelgap, of laten we het gerust een ‘vezelravijn’ noemen. Werk aan de winkel dus! Vlaamse en Nederlandse experts uit de (wetenschappelijke) voedingswereld kwamen bijeen om drempels, handvatten en kansen te definiëren met het doel de consument meer (graan)vezels te laten eten. Genoeg te doen dus; niet alleen jij als consument, maar ook de producenten, voedingsprofessionals, marketeers en levensmiddelentechnologen onder ons!

  • Koolhydraten: kwaliteit boven kwantiteit

    - Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie, gevolgd door vet en eiwit. Hoewel iedereen koolhydraten nodig heeft, worden koolhydraten toch vaak aangezien als de boosdoener van alles. Zodra men ‘gezonder wil leven’ worden de koolhydraten gelijk geschrapt, terwijl de effecten van een dieet laag in koolhydraten op de lange termijn nog niet duidelijk zijn. Wel is er bewijs dat naast de kwantiteit, ook de voedingsbronnen – ofwel de kwaliteit – van koolhydraten een rol spelen bij de gezondheid. Zo zijn koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorengranen en fruit kwalitatief beter dan uit geraffineerde granen en vruchtensap.