Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Lees alles over de gezonde eigenschappen van volkorenbrood.

Brood is de basis!

Kom alles te weten over ingrediënten, voedingswaarden en de rol van brood in ons voedingpatroon.

Animatiefilmpjes voor de consument

Antwoorden op de meest gestelde vragen van consumenten door laagdrempelige animatiefilmpjes. 

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatig adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van brood.net ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon past. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

  • Tarwegluten – wat is er veranderd in de afgelopen 120 jaar?

    - Tarwe – een van de meest gegeten graansoorten – bestaat voor zo’n 10 tot 12% uit eiwitten. Het grootste gedeelte van deze eiwitten – 75 tot 80% – zijn gluten, onderverdeeld in gliadine en glutenine. Het is bekend dat bepaalde tarwe-eiwitten ongewenste immuunreacties kunnen veroorzaken, zoals gebeurd bij mensen met coeliakie of tarwe-allergie. Volgens onderzoekers aan de Technische Universiteit in München zijn veel mensen bang dat moderne tarwevariëteiten meer van deze eiwitten, die ongewenste immuunreacties kunnen veroorzaken, bevatten dan in het verleden en dat dit de oorzaak is van de toename aan tarwe gerelateerde aandoeningen. Wat gluten betreft wordt met name de gliadines verdacht van het veroorzaken van ongewenste immuunreacties.

  • Infographic ‘Vezelinname duwtje in de rug’

    - Geef de vezelinname een duwtje in de rug met deze infographic! In deze infographic brengt de vezeldip mooi in beeld, maar ook hoe je kunt zorgen voor meer vezels op het bord.

  • Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

    - Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn de huidige manier van telen. Britse2 en Vlaamse2 onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.