MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Een lekkere broodmaaltijd zonder vlees en zuivel kan!

HomeNieuwsEen lekkere broodmaaltijd zonder vlees en zuivel kan!

Een lekkere broodmaaltijd zonder vlees en zuivel kan!

Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

Genoeg belegopties anders dan vlees en kaas
Kaas, vleeswaren en eieren maken de milieu-impact van de traditionele broodmaaltijd een stuk hoger. Om de broodmaaltijd plantaardig te maken zijn er steeds meer combinaties mogelijk met beleg op basis van groenten, fruit, noten en peulvruchten: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Dit maakt het gemakkelijker om af te wisselen en te genieten van een gezonde, plantaardige en betaalbare broodmaaltijd.

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten! 


Is brood plantaardig?

Ja. Klassiek brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood passen goed in een gezond én plantaardig voedingspatroon. Voor mensen die kiezen voor meer vegan producten dus zeer geschikt. In bruin- en volkorenbrood zit ijzer en eiwit, voedingstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast zijn graanproducten, waaronder brood, de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon.

Of je nu vegetariër, vegan of flexitariër bent, brood kan altijd!

Een kleine disclaimer: Elke bakker heeft eigen recepturen, daarom is het moeilijk aan te geven dat élk brood volledig plantaardig is. Check daarom altijd goed alle ingrediënten, vraag het na bij de bakker of winkelmedewerker of ga op zoek naar een voorverpakt brood waar de ingrediëntenlijst duidelijkheid brengt. Hartige en zoete broodjes kunnen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals ei en boter.

Geen vlees en zuivel, hoe kom ik aan mijn eiwitten?

Bij vlees en kaas denk je misschien snel aan eiwitten. En als je die schrapt, waar haal je de eiwitten dan vandaan? Bijna een kwart van onze huidige eiwitinname komt uit brood en graanproducten. Daarmee staan graanproducten op nummer 3, achter vlees en melkproducten.

Bovendien hoeven we niet meer eiwitten te gaan eten. Wat wel een goed idee is, is meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten eten. Consumptie van meer volkorenbrood en andere plantaardige eiwitbronnen zorgt ervoor dat we minder eiwitten nodig hebben uit dierlijke producten. Wist je bijvoorbeeld dat twee sneetjes volkorenbrood meer eiwitten bevatten dan één ei?

Bij een volledig plantaardig voedingspatroon moet je rekening houden met de volwaardigheid ervan, bijvoorbeeld om te zorgen dat je voldoende ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Ook eiwitten zijn een belangrijk aandachtspunt. Een volledig plantaardig voedingspatroon vereist tot 30% meer eiwitten dan een voedingspatroon dat dierlijke producten bevat. Daarnaast zijn plantaardige eiwitten soms minder goed verteerbaar en missen ze vaak één of meer van de essentiële aminozuren die wel in dierlijke eiwitten voorkomen. Verschillende plantaardige eiwitbronnen kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Granen en peulvruchten bijvoorbeeld. Een volkorenboterham met een spread van peulvruchten of noten (hummus, 100% pindakaas) leveren alle essentiële aminozuren. Lekker!

Volkorenclubsandwich met sticky tempé, spicy coleslaw en opgelegde komkommer

Volkorenclubsandwich met sticky tempé, spicy coleslaw en opgelegde komkommer

Broodje Biet Americain

Broodje Biet Americain

Delen via