MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Hoeveel granen heeft meergranenbrood?

Meergranenbrood wordt van meerdere graansoorten gemaakt (de naam zegt het al). Bijvoorbeeld tarwe, spelt, maïs, gerst en rogge. Een brood mag (vanaf 1 juli 2022) pas meergranenbrood genoemd worden wanneer er minimaal 3 graansoorten aanwezig zijn én de graansoort die het meest aanwezig is maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt. Dat is in de wet vastgelegd. Voor andere producten, als tortilla's, beschuit of ontbijtkoek die als "meergranen" verkocht worden, is dit niet zo specifiek in de wet vastgelegd.
Heb je een voorverpakt brood met een etiket, dan geeft de ingrediëntenlijst per graanbestanddeel de hoeveelheid aan, uitgedrukt als percentage van het broodgewicht.
Meergranenbrood is verkrijgbaar in wit, bruin of volkoren, afhankelijk of de bakker bloem, meel of volkorenmeel heeft gebruikt. Vanaf 1 juli 2022 staat ook bij elk brood aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. Wel zo duidelijk!

Meergranenbrood meest gezonde brood?

De voedingswaarde van meergranenbroden verschilt omdat sommige op basis van bloem en andere op basis van (volkoren)meel worden gemaakt. Ook het gehalte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen in meergranenbrood verschilt per soort. Dat komt doordat verschillende graansoorten verschillende voedingsstoffengehaltes hebben. Tot slot zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden, pitten of geplette graankorrels, die nog extra voedingsstoffen leveren. 

Voor het meest gezonde meergranenbrood, kies je een volkorenvariant met extra zaden en pitten.

Hoe donkerder, hoe gezonder, toch?

Hoe donkerder, hoe gezonder, toch?

Wat voegen zaden en pitten toe?

Wat voegen zaden en pitten toe?

Test je broodkennis met deze quiz

Test je broodkennis met deze quiz

Delen via