MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVraag & antwoordEtikettering wetgeving (13)Volkorenbrood: waarom staat er in de ingrediëntenlijst dan niet 100% volkorenmeel?

Volkorenbrood: waarom staat er in de ingrediëntenlijst dan niet 100% volkorenmeel?

Een brood mag alleen ‘volkorenbrood’ heten als ál het meel dat erin zit, volkorenmeel is. Dat is wettelijk bepaald. Toch kan je in de ingrediëntenlijst een ander percentage dan 100% zien staan. Hoe zit dit?

Voor het bakken van brood zijn natuurlijk nog meer ingrediënten nodig, zoals water, rijsmiddel (gist of desem), zout en eventueel andere ingrediënten die de bakker toevoegt. Vandaar dat op het etiket van een volkorenbrood bijvoorbeeld kan staan: volkorentarwemeel (60%). Van het gehele brood is 60% van de ingrediënten dan volkorentarwemeel. Tarwe (glutenbevattend graan) is een allergeen, vandaar dat het dikgedrukt moet staan.

Etikettering

Elke voedingsmiddelenproducent is verplicht om aan te geven waaruit het product bestaat. Daarom moet benoemd worden welke graansoort er gebruikt is en wat nog meer. Zo’n etiket op een brood kan lastig te lezen of begrijpen zijn. De ingrediënten staan erop in volgorde van gewicht. Dus het ingrediënt waarvan het meeste gewicht in het brood zit, staat vooraan (soms inclusief een percentage), en het minste achteraan. Je kunt er niet uit afleiden hoe het meelbestanddeel er precies uitziet.

Volkoren, bruin of wit?

Om te weten of brood volkoren, bruin of wit is, kijk je in eerste instantie naar de (officiële) naam van het brood. Als hier ‘volkoren’ staat (bijvoorbeeld volkoren tarwebrood, volkoren speltbrood of volkoren meergranenbrood), is 100% van het gebruikte meel volkoren. Een volkorenbrood dus, met alle voedingsstoffen die de hele graankorrel levert.

Meer over de wetgeving: https://www.brood.net/broodsoorten/wetgeving/

Lees meer over het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel en het goede van volkoren. 

Delen via