MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Brood wordt nog gezonder met bakkerszout 2.0

HomeNieuwsBrood wordt nog gezonder met bakkerszout 2.0

Brood wordt nog gezonder met bakkerszout 2.0

Brood is een van de meest gegeten voedingsproducten. Het bevat veel voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, jodium en koolhydraten die belangrijk zijn voor het lichaam. Met name volkorenbrood bevat veel van al dit goede. Het bevat echter ook zout, dat is toegevoegd vanwege de smaak en de structuur van het deeg. De bakkerij wil hier verandering in brengen.

Te veel natrium

Zout bevat natrium en dat is een mineraal dat Nederlanders te veel binnenkrijgen. De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 6 gram zout per dag voor volwassenen. Momenteel krijgen we via al onze voeding gemiddeld zo’n 7,3 gram zout per dag binnen en dat is dus te veel. Omdat er zo veel brood wordt gegeten, neemt de bakkerijsector de verantwoordelijkheid om het natriumgehalte in het bakkerszout te verlagen en op zoek te gaan naar een samenstelling die gezonder is. Hiermee draagt de bakkerijsector ook bij aan de doelstellingen van de Nationale Aanpak Product Verbetering van het ministerie van VWS. 

Nieuwe zoutsoorten: 30-60% minder natrium in brood

Het zout dat nu gebruikt wordt in brood, maar ook andere voedingsmiddelen en thuis in de keuken, is natriumchloride. Natrium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft, echter is een overdaad niet gezond. De afgelopen tien jaar zijn er door de bakkerijsector al flinke stappen gezet en is het natriumzoutgehalte in brood met een kwart verminderd. Nog verder verminderen brengt uitdagingen met zich mee. Het initiatief, getiteld Bakkerszout 2.0, gaat op zoek naar andere mineralen om in plaats daarvan te gebruiken. Het streven is om 30 tot 60 procent natrium in brood te verminderen, door het te vervangen door andere mineralen die gunstiger zijn voor de gezondheid, zoals kalium of magnesium, zonder dat het de smaak beïnvloedt.

Geen verandering in smaak, wel gezonder

Zout maakt brood lekker en zorgt ook voor een prettige structuur. Dit willen we natuurlijk zo houden. Daarom vinden er bakproeven en smaakproeven plaats om te onderzoeken welke zoutsamenstelling het beste is én hoe de smaak en het bakproces zo goed mogelijk blijft. Als het zout straks dus wordt aangepast zul je er eigenlijk niets van merken. Behalve dat je boterham nóg gezonder wordt!

Delen via