Voedingswaarde

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren en presteren, zoals werken, wandelen of sporten, maar ook om te denken of te slapen. Ook inwendige processen, zoals het kloppen van ons hart, is ervan afhankelijk. Deze voedingsstoffen zitten in ons voedsel. Voedingsstoffen worden grofweg verdeeld in:

  • Macrovoedingsstoffen (zoals eiwitten, vetten en koolhydraten)
  • Microvoedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen)

Een geheugensteuntje is dat het lichaam van macrovoedingsstoffen grote hoeveelheden nodig heeft. Macrovoedingsstoffen leveren energie en zijn bouwstoffen. Van microvoedingsstoffen hebben we maar kleine hoeveelheden nodig, al zijn ze (ook) zeer belangrijk voor ons lichaam.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Brood is een leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwit, B-vitamines en mineralen. De totale hoeveelheid voedingsstoffen wordt de voedingswaarde van een product genoemd. Het belangrijkste ingrediënt in brood dat bijdraagt aan de voedingswaarde is bloem en/of meel. Daarnaast kan de bakker nog vruchten, zaden of noten toevoegen aan het brood. Ook deze ingrediënten dragen bij aan de uiteindelijke voedingswaarde van een brood.

Voedingswaarde in cijfers

Het onderzoeksinstituut TNO Kwaliteit van Leven heeft in 2007 in opdracht van de bakkerijbranche onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van 37 verschillende broodsoorten. Voor dit onderzoek zijn door heel Nederland broodsoorten uit supermarkten en ambachtelijke bakkerijen onderzocht. De resultaten hiervan ziet u in bijgaande tabellen. Met deze voedingswaardegegevens is het bewijs geleverd voor de belangrijke rol van brood in onze dagelijkse voeding.

Voedingswaarde per 100 gram
Voedingswaarde per stuk

TrefwoordenBoekweit Spelt Koolhydraten