Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn met onze website, maken wij gebruik van cookies.Sluiten

Vraag &
Antwoord

Worden dieren- of mensenharen verwerkt in brood?

Nee, het is niet zo dat er gemalen haar in brood zit. Eiwitten van dierlijke en plantaardige bron kunnen gebruikt worden om het meelverbetermiddel L-cysteïne (E920) uit te isoleren. In Nederland wordt alleen nog maar de plantaardige variant gebruikt.

Hieronder vind je een aantal vragen en antwoorden die meer uitleggen over dit onderwerp:

1. Zit er mensenhaar verwerkt in brood?

Nee, dit is bij wet verboden. Dit is besloten door de Europese Commissie (richtlijn 2008/84/EG). De stof L-cysteïne (E920) kan onttrokken worden uit dierlijke grondstoffen (uit bijvoorbeeld eendenveren) en uit plantaardige grondstoffen. Het is overigens niet zo dat deze grondstoffen gemalen worden en met het deeg gemengd worden. De L-cysteïne wordt echt uit de eiwitten onttrokken.

2. Wat is L-cysteïne (E920) en waarvoor wordt het gebruikt in de bakkerij?

L-cysteïne is een aminozuur (een bouwstof van eiwitten) en komt van nature voor in grassen en granen. Daarnaast kan extra L-cysteïne in het bakproces helpen om het brood een luchtige structuur te geven. Het eindproduct, dus het brood, verandert er niet door, maar het proces van luchtig maken kan hierdoor wel geholpen worden. L-cysteïne wordt niet door de bakker toegevoegd, maar wordt verwerkt in het meel of de hulpgrondstof.

3. Is L-cysteïne slecht voor de gezondheid?

Het aminozuur L-cysteïne komt van nature voor in veel eiwitten. Aminozuren zijn essentiële stoffen voor de opbouw van cellen in het menselijk lichaam. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat L-cysteïne slecht is voor de gezondheid.

4. Waarom staat L-cysteïne niet op de ingrediëntenlijst?

L-cysteïne fungeert in het productieproces van brood niet als ingrediënt, maar als technische hulpstof en hoeft daarom niet op de ingrediëntenlijst geplaatst te worden. Het verschil tussen een ingrediënt en een technische hulpstof is dat een ingrediënt een rol in het uiteindelijke product vervult en een technische hulpstof een rol vervult tijdens de bereiding. Bijvoorbeeld het verkorten van de bereidingstijd.

5. Hoe weet ik of er L-cysteïne in het meel zit dat mijn bakker of supermarkt gebruikt en waar de L-cysteïne uit onttrokken is?

U kunt dit navragen bij uw bakker of supermarkt. Mocht uw bakker of supermarkt hier niet direct een antwoord op hebben, kunt u ze vragen dit na te gaan bij hun grondstofleverancier.

Welke E-nummers bevatten dierlijke bestanddelen?

Welke E-nummers en additieven bevatten dierlijke producten ?

Meer weten over etikettering en wetgeving?Toon alle vragen