onze experts

OVER DE EXPERT

frans kok

Frans, Kok, expert, voeding, gezondheidFrans Kok (1950) is emeritus hoogleraar Voeding en Gezondheid. Hij was hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit van 1997 tot 2015. Kok volgde de opleiding Humane Voeding in Wageningen en studeerde epidemiologie aan de Harvard Universiteit in Boston, VS.

Kok's wetenschappelijke werkgebied bestrijkt onderwerpen zoals voeding en ziektepreventie, eetgewoonten en overgewicht. Van 2006-2010 was hij als Dean of Science verantwoordelijk voor de kwaliteit van het Wageningse academisch onderzoek en de postdoctorale training. Hij was meer dan tien jaar actief in het College voor Promoties van Wageningen Universiteit.

Kok is lid van diverse wetenschappelijke commissies in binnen- en buitenland. Hij was o.a. voorzitter van de Gezondheidsraad commissie die de Richtlijnen Goede Voeding 2006 voor de Nederlandse bevolking heeft opgesteld. Frans Kok was promotor bij 70 academische promoties.

Kok verzorgt veel (populair)wetenschappelijke voordrachten over voeding en gezondheid tijdens (inter)nationale symposia, masterclasses, panels, diners etc. Hij is auteur van circa 350 wetenschappelijke publicaties en verschijnt regelmatig in de media als deskundige over voedingsonderwerpen.

Zo verscheen hij recent (25 augustus 2015) in Nieuwsuur alwaar hij zijn wetenschappelijke mening gaf over superfoods en basisvoedingsmiddelen als melk en brood. Deze laatste groep dreigt soms ondergewaardeerd te worden. De kracht van basisvoedingsmiddelen, aldus Kok, is dat ze een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen leveren, maar niet veel calorieën bevatten en ook niet duur zijn.   

OVER DE EXPERT

Janneke pieterson

Janneke Pieterson is eigenaar van diëtisten praktijk Sportkeuken in Utrecht waar zij sporters, topsporters en mensen met overgewicht begeleid. Daarnaast geeft zij groepslessen op 2 sportscholen in Utrecht en kookt zij sinds 4 jaar voor wielerploeg Giant-Alpecin tijdens o.a. de Tour de France.

Janneke Pieterson adviseert haar cliënten op het gebied van gezonde voeding o.a. in combinatie met sport. Koolhydraten horen in een gezond voedingspatroon. Denk aan granen, bonen, aardappels en fruit en dus ook brood. Sporters hebben zelfs heel veel koolhydraten nodig en voor mensen die af willen vallen is het belangrijk dat ze de juiste koolhydraten eten. De gezonde koolhydraten waar ook vezels bij zitten.

Daarnaast is het belangrijk om lekker veel te bewegen. Hoe meer je beweegt hoe meer koolhydraten je kunt eten en hoe meer je ze nodig hebt!

OVER DE EXPERT

gerd bouma

Professor Gerd Bouma (1969) studeerde Geneeskunde en Medische Biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij  deed promotieonderzoek naar het ontstaan van chronische ontstekingsziekten van de darm (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa). Hierna deed hij 4 jaar onderzoek op het National Institutes of Health in de Verenigde Staten naar het afweersysteem van de darm.

In 2009 rondde hij zijn specialisatie tot maag-dam-leverarts af en sindsdien werkt hij als staflid in VUmc waar hij patiëntenzorg combineert met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Binnen VUmc is er veel expertise op het gebied van de ziekte coeliakie (glutenintolerantie) en met een team van collega’s houdt hij zich intensief bezig met onderzoek naar en behandeling van alle facetten van deze ziekte.

De afgelopen jaren zijn er veel mensen die klachten aangeven na het eten van glutenbevattende voeding zonder dat er bij hen sprake is van coeliakie. Gerd is lid van een internationaal team van experts die onderzoek doet naar dit verschijnsel van glutensensitiviteit.

OVER DE EXPERT

luud gilissen

Luud studeerde biologie aan de Radboud Universiteit, Nijmegen en promoveerde daar op de fysiologie van bloemen.
Hij werkt op dit moment bij de afdeling Plant Research International, Business Unit Bioscience, van de Wageningen Universiteit.

Luud heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de oorzaak van en mechanismen achter voedselallergie en -overgevoeligheid voor tarwe en componenten uit tarwe. Hij heeft hier ook het boek “Allergy Matters. New Approaches to Allergy Prevention and Management” over geschreven.
Zijn boodschap is dat veranderingen in leefstijl zoals de toegenomen hygiëne, woningisolatie en voedselconsumptie patronen mogelijk de oorzaak zijn van de toename aan voedselallergieën en overgevoeligheden.

Luud heeft binnen zijn onderzoekswerkveld te maken met de meest voorkomende graansoorten, maar zijn hart ligt bij haver en haar gezondheidsvoordelen.

OVER DE EXPERT

zsuzsan proos

Zsuzsan is voedingskundige bij het Nederlands Bakkerij Centrum. Ze is opgeleid aan de Universiteit van Wageningen. In de jaren daarna heeft zij ervaring opgedaan bij het FrieslandCampina Institute, een wetenschappelijke platform dat communiceert met gezondheidsprofessionals en wetenschappers over zuivel en gezondheid. Verder is ze Communicatieadviseur voeding en gezondheid bij Schuttelaar & Partners geweest en heeft ze communicatiestrategieën geschreven voor bedrijven als Hero, Heinz, Unilever, The Nut Company, Danone en Coca-Cola. Daarnaast heeft ze een verleden als nutritionist bij Douwe Egberts, waar ze de afdeling marketing en productontwikkeling steunde met nutritionele informatie en het schrijven van wetenschappelijke dossiers over koffie, thee, rijst en zoetstoffen.

OVER DE EXPERT

HENK FLINSENBERG

Henk werkt al meer dan 40 jaar in de bakkerijsector. Hij groeide door van weekendhulp bij een kleine bakker tot adviseur van bakkerijen in binnen- en buitenland. Ook is de vakman pur sang een aantal jaren betrokken geweest bij een graanmolen. Daardoor is hij zich steeds meer gaan verdiepen in graansoorten en de mogelijkheden die zij bieden.

Met zijn passie voor het product wil hij elke dag de verwachting van de klant overtreffen. "Mijn droom is  dat er in de toekomst op elke hoek van de straat in elke horecagelegenheid, speciaalzaak, supermarkt, versmarkt, tuincentrum, krantenkiosk, etc vers brood van uitstekende kwaliteit verkrijgbaar is!"

Met zijn ervaring en vakmanschap is Henk een ware smaakexpert op broodgebied. In de afgelopen jaren heeft hij diverse presentaties en lezingen gehouden over brood, de geschiedenis van brood, brood en cultuur en vakmanschap en authenticiteit. Zijn wens is hiermee het mooie van het vak en product te laten zien en mensen te laten bewegen dingen te doen waar hun hart van gaat zingen.

OVER DE EXPERT

gunilla boomsma

Gunilla is opgeleid als diëtiste en heeft na haar studie de vervolgopleiding voor sportdiëtiste van het NOC*NSF afgerond. Gunilla heeft zelf 11 jaar aan topsport gedaan en in die tijd was zij zelf intensief bezig met haar voeding. Uit eigen ervaring weet ze dus precies wat er op het gebied van voeding komt kijken als het gaat om het leveren van een topprestatie. Al jarenlang heeft ze dagelijks te maken met mensen die met een vraag zitten over hun voeding of eetpatroon. Dit maakt dat Gunilla in haar praktijk bezig is met vragen als ‘Wat is voor mij een gezonde voeding? Heb ik extra vitamines nodig? Wat kan ik het beste eten voordat ik ga sporten? Welk tussendoortje is goed?” Als specialist op het gebied van voeding en sportvoeding geeft zij antwoord op al deze vragen en stelt zij een persoonlijk advies samen, afgestemd op de situatie van de persoon.
 

OVER DE EXPERT

Cees de haan

Cees is Senior Bakkerij & Procestechnoloog bij Koopmans Meel. Het molenaarschap zat en zit hem nog steeds in het bloed. Al voor hij zijn opleiding aan de Universiteit van Wageningen afrondde.

Wat Cees betreft begint het bij de grondstof; zijn doel is weten waar de beste tarwe is te halen om brood te bakken. De beste kwaliteit van de juiste oorsprong, uit de juiste streek. Maar ook de juiste samenstelling van die kwaliteiten is een van zijn favoriete bezigheden. Zijn jarenlange ervaring vormt de basis voor uitstekende combinaties van uitgelezen tarwesoorten.