maakt brood dik?

Maakt brood dik?

Wat is er waar van het verhaal dat brood je dik maakt? Zijn het de koolhydraten? En klopt het dat (sommig) brood een opgeblazen gevoel kan geven? Bekijk voor de antwoorden op deze vragen de bovenstaande video waarin food blogger Miljuschka Witzenhausen op bezoek gaat bij verschillende experts.


Vol voedingsstoffen
In brood zitten koolhydraten, eiwitten, heel weinig vet, vezels en vitamines en belangrijke mineralen zoals jodium. Vooral in volkorenbrood zitten veel vezels. Als basisvoedingsmiddel levert brood daarom een scala aan voedingsstoffen die je lijf elke dag nodig heeft.

Broodnodige koolhydraten
Hoewel koolhydraten een negatieve bijklank hebben gekregen, heeft je lichaam die ook elke dag nodig. Koolhydraten geven je namelijk energie. Energie die je nodig hebt om je dagelijkse dingen te doen. Zolang je de energie die je binnenkrijgt ook verbruikt, word je niet dik. Ook niet van brood. Juist koolhydraten uit brood zijn een goede brandstof, omdat ze je in de vorm van zetmeel langduriger energie geven.     

Wat gluten doen
Gluten is een verzamelnaam van eiwitten die brood lekker luchtig maken. De groep mensen die geen gluten verdraagt is niet groot. Zij hebben glutenintolerantie ofwel coeliakie. In de Westerse samenleving komen steeds vaker buiklachten voor zoals een opgeblazen gevoel. Ten onrechte wordt soms gedacht dat brood je een opgeblazen gevoel kan geven. En dan met name de gluten in brood. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er wordt nog onderzocht van welke stoffen deze mensen mogelijk last van hebben.

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?

Stuur het ons op en wij beantwoorden jouw vraag!

IK HEB EEN VRAAG >

U heeft geen naam ingevuld.
U heeft geen geldig e-mailadres ingevuld.
U heeft geen vraag ingevuld.