Drogestof bepaling

In tegenstelling tot de meeste andere voedingsmiddelen staat op het schap of etiket van brood meestal geen gewicht. Mensen kopen een heel brood, een half brood of een aantal broodjes. De wettelijke regels hiervoor staan in het Warenwetbesluit Meel en brood en Verordening 1169/2011 (stuksaanduiding).

Verschillende broodsoorten variëren in gewicht. Zo weegt een heel volkorenbrood meer dan een heel witbrood. Meestal geldt: hoe meer zemelen er in een brood zitten, hoe hoger het gewicht. Tijdens de bereiding nemen zemelen namelijk vrij veel vocht op. Verder is het eindgewicht ook afhankelijk van het bakproces. Zo verdampt er tijdens het bakken meer water uit een vloerbrood, omdat er geen bakblik gebruikt wordt. Bij brood zegt gewicht dus niet alles. Belangrijker is de hoeveelheid drogestof. Er gelden wettelijke regels hoeveel drogestof er in een gangbaar brood moet zitten.

Heel en half brood

De aanduidingen heel of half mogen alleen gebruikt worden bij bepaalde hoeveelheden drogestof. Heel brood bevat tussen 480 en 530 gram drogestof en half brood de helft (240-265 gram).

Speciale broodsoorten

Bij sommige broodsoorten mag de producent kiezen: ofwel de aanduidingen op basis van drogestof zoals heel en half, ofwel het gewicht vermelden. Deze keuze geldt voor de volgende broodsoorten:

  • Brood met een eindgewicht boven de 1000 gram of onder de 350 gram.
  • Brood waar speciale kenmerkende bestanddelen in zitten, wat tot uitdrukking komt in de naam van dat brood. Denk aan krentenbrood, krentenbol, notenbrood, suikerbrood, zonnebloempittenbrood, meergranenbrood met zaden en vruchtenbrood. Het gaat hierbij niet om decoratieve toevoegingen, zoals sesamzaad, maanzaad of zonnebloempitten op de korst, maar echte toevoegingen in het deeg.
  • Roggebrood en roggetarwebrood. 
  • Stokbrood.
  • Brood met een zeer laag glutengehalte en glutenvrij brood.

Gewicht verplicht

De regels voor de hoeveelheid drogestof gelden niet voor brood dat in het buitenland is geproduceerd (maar het mag dan ook niet “heel” of “half” worden genoemd als het niet aan de voorwaarden voldoet) en voor voorverpakt, voorgebakken brood. Dat betekent dat het netto gewicht van deze broodsoorten staat vermeld op de verpakking of het etiket.