MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsDe eigenschappen van volkorengranen

De eigenschappen van volkorengranen

In het Belgische voedingsvakblad Food in Action is een artikel verschenen van de diëtist Nicolas Guggenbühl over de geheimen van volkorengranen. In de voedingsaanbevelingen van de afgelopen jaren zijn volkorengranen een belangrijke rol gaan spelen, en de argumenten om te kiezen voor volkorenproducten zijn overtuigend. Aan volkorengranen worden de meest uiteenlopende gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar het is nog lang niet duidelijk op welke werkingsmechanismen deze voordelen berusten. Om het geheim van volkorengranen te ontsluieren is een meer geïntegreerde aanpak nodig. Een voorbeeld daarvan is de nutritionele metabolomica, een wetenschap die momenteel in opmars is.

Veel hedendaagse diëten schrijven voor dat je flink moet snoeien in de inname van koolhydraten. Minder koolhydraten eten kan inderdaad een aantal voordelen hebben voor het metabolisme, maar toch beschouwen de voedingsaanbevelingen in de meeste landen vooral complexe koolhydraten nog steeds als de belangrijkste energiebron. Koolhydraten blijven dus de belangrijkste brandstof van de ‘machine’ die ons lichaam is.

Sommigen zien koolhydraten als één van de oorzaken van het steeds verder oprukkende obesitasprobleem. Toch bestaat er tot op heden geen enkel consistent verband tussen de energie-inname uit koolhydraten (in verhouding tot de totale energie-inname) en het lichaamsgewicht. Het idee dat een bepaald voedingsmiddel een specifiek effect heeft op het lichaamsgewicht, is intussen achterhaald. We weten nu dat de proporties van koolhydraten en andere macronutriënten in een afslankdieet geen invloed hebben op het succes ervan op lange termijn. Koolhydraten blijven de belangrijkste brandstof van de ‘machine’ die ons lichaam is.

Al deze conclusies wijzen erop dat vooral de totale energie-inname een grote rol speelt, of in ieder geval de balans tussen de energie die je inneemt en de energie die je verbruikt.

Lees het complete artikel hier.


Bron: Nicolas Guggenbühl, diëtist en voedingsdeskundige, Food in Action, 2015; 3-26