MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsVezelrijk dieet eenvoudig hulpmiddel bij metabool syndroom

Vezelrijk dieet eenvoudig hulpmiddel bij metabool syndroom

Uit onderzoek van de University of Massachusetts Medical School in Worcester, dat gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine, is gebleken dat alleen het toevoegen van meer vezels aan het voedingspatroon kan helpen het gewicht en de gezondheid te verbeteren bij mensen met het metabool syndroom.

De 240 onderzoekspersonen met het metabool syndroom waren opgedeeld in twee groepen: een vezelrijk dieet en een dieet van de American Heart Association (AHA). Bij het vezelrijk dieet is de vezelinname van de onderzoekspersonen, begeleid door een diëtiste, verhoogd tot minimaal 30 gram per dag. De AHA groep volgde een meer complex dieet met meer groente en fruit, volkorengranen en producten met veel vezels (totaal minimaal 30 gram per dag), vis en dierlijk eiwit laag in verzadigd vet. Ook werd de inname van suiker en zout beperkt. 

Na twaalf maanden waren de deelnemers in de vezelgroep gemiddeld 2,1 kilogram verloren. Bij de deelnemers die het dieet van de AHA volgden was dit 2,7 kilogram. In beiden groepen waren zowel de bloeddruk als het suikergehalte in het bloed lager. Dit heeft positieve gevolgen voor de kans op diabetes en de algehele gezondheid.

De gezondheidseffecten van een enkele aanpassing in je voedingspatroon blijken wel kleiner dan die van een complexer dieet zoals AHA. Toch is alleen het verhogen van het vezelgehalte een stuk eenvoudiger en daardoor makkelijker vol te houden. "Daarnaast zorgt de hogere verzelinname ervoor dat mensen minder trek hebben in andere ongezonde dingen", aldus hoofdonderzoeker Yunsheng Ma.

Vezelrijk voedsel is rijk aan vitamines en mineralen. Dit heeft daarom meer voordelen dan vezelsupplementen. Daarbij zorgen vezelrijke voedingsmiddelen ook voor meer verzadiging. Er zitten ook een paar nadelen aan een vezelrijkdieet. Sommige mensen kunnen flatulentie, buikpijn of ongemakken ervaren bij hun stoelgang. Het is daarom belangrijk om de vezelinname langzaam op te bouwen en voldoende water te drinken.