Nieuws

 • Nieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

  - Mag ik een halfje wit-tarwe en een maisbrood? Op brood staat binnenkort veel exacter dan nu omschreven welke soort het precies is. Bij de bakker een brood bestellen wordt vanaf komende zomer iets meer uitzoekwerk, maar duidelijker voor de consument. Ook in de supermarkt veranderen de etiketten. Vanaf 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking om de consument meer duidelijkheid te geven over wat nu precies wat is. Straks kun je precies zien of het brood wit, bruin of volkoren is en welke graansoort er is gebruikt.

 • Wetenschap: Brood, vis, peulvruchten en noten zijn goed voor de darm

  - Het eten van producten als brood, vis, peulvruchten en noten heeft een positief effect op je darmflora, is de conclusie van een nieuwe studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo blijkt uit een recent persbericht “Plantaardig en mediterraan dieet goed voor je darmflora”.

 • Eet meer groenten, fruit én volkoren!

  - Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker nog sterker dan groente en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum op 27 september organiseerde in Wageningen. Aan bod kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek toont een associatie aan tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Congres Granen en Chronische aandoeningen: 27 sept 2019 - Inschrijvingen geopend!

  - De positieve gezondheidseffecten van volkoren granen zijn krachtig. Dat is bekend. Maar eigenlijk ontdekken we steeds meer over hoe belangrijk volkorengranen zijn voor onze gezondheid. Aan u als voedingsprofessional de uitdaging om consumenten te verleiden meer volkoren granen te eten. Dit congres combineert wetenschap en praktijk. Lees meer >>

 • Fred Brouns: Volkorenbrood is gezonder dan wit brood en scoort zelfs beter dan groenten en fruit!

  - Volkorenbrood is niet beter dan wit brood’ stelt Nathan Myhrvold in ‘Modernist Bread. Nathan’s werkelijke achtergrond is information technology en de vraag “wat weet hij nou echt van voeding en brood” is gerechtvaardigd. Dit was voor NRC een reden tot fact-check met als eindconclusie “We beoordelen deze stelling als onwaar”.

 • Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

  - De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld - verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) - roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen. In het consensusdocument beschrijven ze 10 belangrijke bevindingen waaruit de gezondheidsvoordelen blijken.

 • Witbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?

  - Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo schreven verschillende media. Hoe zit dat?

 • Tegenstrijdige mediaberichten geconfronteerd met de actuele wetenschap: brood en gezondheid

  - Brood heeft een gezonde toekomst. Zo beloot Emeritus Prof. Universiteit Maastricht zijn lezing tijdens het 19de Voedings- en Gezondheidscongres dat plaatsvond op 18 en 19 november 2016 in Brussel. Hij confronteerde verschillende controverses in de media rond brood en gezondheid met de actuele wetenschappelijke stand van zaken. Lees zijn bevindingen.