Nieuws

 • Eet meer groenten, fruit én volkoren!

  - Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker nog sterker dan groente en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum op 27 september organiseerde in Wageningen. Aan bod kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek toont een associatie aan tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Congres Granen en Chronische aandoeningen: 27 sept 2019 - Inschrijvingen geopend!

  - De positieve gezondheidseffecten van volkoren granen zijn krachtig. Dat is bekend. Maar eigenlijk ontdekken we steeds meer over hoe belangrijk volkorengranen zijn voor onze gezondheid. Aan u als voedingsprofessional de uitdaging om consumenten te verleiden meer volkoren granen te eten. Dit congres combineert wetenschap en praktijk. Lees meer >>

 • Fred Brouns: Volkorenbrood is gezonder dan wit brood en scoort zelfs beter dan groenten en fruit!

  - Volkorenbrood is niet beter dan wit brood’ stelt Nathan Myhrvold in ‘Modernist Bread. Nathan’s werkelijke achtergrond is information technology en de vraag “wat weet hij nou echt van voeding en brood” is gerechtvaardigd. Dit was voor NRC een reden tot fact-check met als eindconclusie “We beoordelen deze stelling als onwaar”.

 • Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

  - De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld - verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) - roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen. In het consensusdocument beschrijven ze 10 belangrijke bevindingen waaruit de gezondheidsvoordelen blijken.

 • Witbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?

  - Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo schreven verschillende media. Hoe zit dat?

 • Tegenstrijdige mediaberichten geconfronteerd met de actuele wetenschap: brood en gezondheid

  - Brood heeft een gezonde toekomst. Zo beloot Emeritus Prof. Universiteit Maastricht zijn lezing tijdens het 19de Voedings- en Gezondheidscongres dat plaatsvond op 18 en 19 november 2016 in Brussel. Hij confronteerde verschillende controverses in de media rond brood en gezondheid met de actuele wetenschappelijke stand van zaken. Lees zijn bevindingen.

 • Nederland start internationaal onderzoek naar granen en gezondheidsklachten

  - Brood. Een eeuwenoud product, waar velen mee groot geworden zijn. Tegelijkertijd melden steeds meer mensen klachten te ervaren door het eten van tarwebrood. De Nederlandse universiteiten van Maastricht en Wageningen gaan nu onderzoeken wat daar van waar is.

 • Genetisch gemanipuleerde tarwe oplossing glutenintolerantie?

  - Mensen met glutenintolerantie gaan weer tarwebrood eten, voorlopig alleen voor wetenschappelijk onderzoek. Het gebeurt in Spanje waar met genetische manipulatie (GM) een tarwe is ontwikkeld met heel weinig gluten.