Nieuws

 • Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

  - Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn de huidige manier van telen. Britse2 en Vlaamse2 onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.

 • Nieuw Warenwetbesluit Meel en Brood geeft consument transparantie

  - Mag ik een halfje wit-tarwe en een maisbrood? Op brood staat binnenkort veel exacter dan nu omschreven welke soort het precies is. Bij de bakker een brood bestellen wordt vanaf komende zomer iets meer uitzoekwerk, maar duidelijker voor de consument. Ook in de supermarkt veranderen de etiketten. Vanaf 1 juli 2020 treden nieuwe regels in werking om de consument meer duidelijkheid te geven over wat nu precies wat is. Straks kun je precies zien of het brood wit, bruin of volkoren is en welke graansoort er is gebruikt.

 • Round table ‘Ode aan vezels en darmen’

  - Vezels – een van de belangrijke componenten uit de voeding en toch niet zo populair bij de consument. De cijfers over de vezelinname in zowel NL als BE zijn namelijk teleurstellend. Al jaren is er in Nederland en België sprake van een vezelgap, of laten we het gerust een ‘vezelravijn’ noemen. Werk aan de winkel dus! Vlaamse en Nederlandse experts uit de (wetenschappelijke) voedingswereld kwamen bijeen om drempels, handvatten en kansen te definiëren met het doel de consument meer (graan)vezels te laten eten. Genoeg te doen dus; niet alleen jij als consument, maar ook de producenten, voedingsprofessionals, marketeers en levensmiddelentechnologen onder ons!

 • Koolhydraten: kwaliteit boven kwantiteit

  - Koolhydraten zijn de voornaamste bron van energie, gevolgd door vet en eiwit. Hoewel iedereen koolhydraten nodig heeft, worden koolhydraten toch vaak aangezien als de boosdoener van alles. Zodra men ‘gezonder wil leven’ worden de koolhydraten gelijk geschrapt, terwijl de effecten van een dieet laag in koolhydraten op de lange termijn nog niet duidelijk zijn. Wel is er bewijs dat naast de kwantiteit, ook de voedingsbronnen – ofwel de kwaliteit – van koolhydraten een rol spelen bij de gezondheid. Zo zijn koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorengranen en fruit kwalitatief beter dan uit geraffineerde granen en vruchtensap.

 • Wetenschap: Brood, vis, peulvruchten en noten zijn goed voor de darm

  - Het eten van producten als brood, vis, peulvruchten en noten heeft een positief effect op je darmflora, is de conclusie van een nieuwe studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo blijkt uit een recent persbericht “Plantaardig en mediterraan dieet goed voor je darmflora”.

 • Eet meer groenten, fruit én volkoren!

  - Volkoren verlaagt het risico op het ontstaan van diabetes type 2, coronaire hartziekten en darmkanker nog sterker dan groente en fruit. Dat werd duidelijk tijdens het congres “Granen en chronische aandoeningen”, dat het Nederlands Bakkerij Centrum op 27 september organiseerde in Wageningen. Aan bod kwamen ook nieuwe inzichten in glutensensitiviteit en ervaringen met het FODMAP-beperkte dieet.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek toont een associatie aan tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Congres Granen en Chronische aandoeningen: 27 sept 2019 - Inschrijvingen geopend!

  - De positieve gezondheidseffecten van volkoren granen zijn krachtig. Dat is bekend. Maar eigenlijk ontdekken we steeds meer over hoe belangrijk volkorengranen zijn voor onze gezondheid. Aan u als voedingsprofessional de uitdaging om consumenten te verleiden meer volkoren granen te eten. Dit congres combineert wetenschap en praktijk. Lees meer >>

 • Fred Brouns: Volkorenbrood is gezonder dan wit brood en scoort zelfs beter dan groenten en fruit!

  - Volkorenbrood is niet beter dan wit brood’ stelt Nathan Myhrvold in ‘Modernist Bread. Nathan’s werkelijke achtergrond is information technology en de vraag “wat weet hij nou echt van voeding en brood” is gerechtvaardigd. Dit was voor NRC een reden tot fact-check met als eindconclusie “We beoordelen deze stelling als onwaar”.