MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

 

 

HomeNieuws

 

 

  • Meer beleg op een boterham dan op een bolletje

    - Uit onderzoek is bekend dat de grootte van het oppervlak van een product invloed heeft hoeveel saus of beleg we erbij eten. Saus en beleg zijn vaak calorierijke producten. Bovendien eten we sneller als het voedingsmiddel zacht is of meer besmeerd is met bijvoorbeeld boter of jam. En als je sneller eet, eet je vaak ook meer. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht ons eetgedrag: smeren we meer beleg op een boterham of op een bolletje?

  • Geen vlees en zuivel, maar wel brood!

    - Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

  • Klachten na broodconsumptie: maakt graansoort en fermentatietype verschil?

    - Hoewel volkoren tarweproducten, zoals volkorenbrood, rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen en vezels en gunstig zijn voor de gezondheid, zijn er mensen die tarweproducten vermijden. Wetenschappers aan de Maastricht University onderzochten de effecten van brood gemaakt van verschillende graansoorten (tarwe, spelt en emmer) en verschillende fermentatiemethoden (gist en zuurdesem) op maagdarmproblemen bij mensen met zelfgerapporteerde NCWS.

  • (Ultra)bewerkt voedsel: inzicht in consumentenkennis en -zorgen

    - Wereldwijd is er steeds meer ultrabewerkt voedsel beschikbaar voor consumptie. Hoewel bewerking voordelen kent, zoals voedselveiligheid en verminderen van verspilling, roept het ook vragen op over de gezondheidseffecten hiervan op de lange termijn. Ongezonde voeding is zonder meer een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Dat maakt ook dat (ultra)bewerkte voeding al lange tijd onderwerp is van onderzoek én discussie. Over welke producten (ultra) bewerkt zijn, en over hoe (on)gezond (ultra)bewerkt voedsel is. Maar wat weten en vinden consumenten eigenlijk van ultrabewerkte voeding?

  • Volkorenbrood net zo lekker als bruinbrood

    - Veel Nederlanders zien volkorenbrood vooral als de gezonde optie en niet als de lekkerste optie. Recent vergelijkend smaakonderzoek in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum wijst uit dat dit onterecht is. Er zit geen significant verschil in het cijfer dat mensen geven, wanneer ze een sneetje volkoren en een sneetje bruin proeven, zonder te weten welke. Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert van 22 t/m 28 januari weer de jaarlijkse Week van het Brood. In deze week laat de bakkerijsector zien dat volkoren niet alleen veel gezondheidsvoordelen biedt, maar ook heel smakelijk is.

  • De Gezondheidsraad brengt advies uit over gezonde eiwittransitie

    - Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Dit concludeert de Gezondheidsraad in het advies Gezonde Eiwittransitie dat is uitgebracht op 13 december.

  • RIVM: Jodiuminname voldoende, maar moet niet verder dalen

    - Het RIVM heeft opnieuw onderzocht hoeveel jodium, natrium en kalium Nederlanders binnenkrijgen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders de afgelopen jaren minder jodium binnenkregen. De jodiuminname is daarmee nog net voldoende, maar moet niet lager worden. Vooral niet bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De jodiumvoorziening heeft daarom extra aandacht nodig.

  • Gevoeligheid voor gluten beïnvloed door negatieve verwachting

    - Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten.

  • The Lancet: Brood (ultra)bewerkt en toch gezond

    - (Ultra)bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Over welke producten (ultra)bewerkt zijn, en over hoe ongezond (ultra)bewerkt voedsel is. Er is veel kritiek op de benadering. Zo wordt bijvoorbeeld volkorenbrood beschouwd als (ultra)bewerkt en zou daarmee ongezond zijn, geheel tegen alle voedingsaanbevelingen in. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, geeft duidelijkheid en brengt de discussie een stap verder.

  • Volkorenconsumptie omhoog, ziektekosten omlaag aldus wetenschappelijk onderzoek

    - We weten al lange tijd dat het eten van (meer) volkoren gunstig is voor de gezondheid. Onderzoekers uit Finland, Australië en de Verenigde Staten hebben zelfs geprobeerd aan te tonen wat het economische effect is, wanneer we voldoende volkorenproducten eten. Een lagere ziektelast betekent immers ook een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg.

Nieuws

Schrijf in voor onze nieuwsbrief! Ontvang drie keer per jaar wetenschappelijk nieuws over brood en granen, weetjes en lekkere broodrecepten.