Nieuws

 • Fred Brouns: Volkorenbrood is gezonder dan wit brood en scoort zelfs beter dan groenten en fruit!

  - Volkorenbrood is niet beter dan wit brood’ stelt Nathan Myhrvold in ‘Modernist Bread. Nathan’s werkelijke achtergrond is information technology en de vraag “wat weet hij nou echt van voeding en brood” is gerechtvaardigd. Dit was voor NRC een reden tot fact-check met als eindconclusie “We beoordelen deze stelling als onwaar”.

 • Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

  - De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld - verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) - roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen. In het consensusdocument beschrijven ze 10 belangrijke bevindingen waaruit de gezondheidsvoordelen blijken.

 • Witbrood soms gezonder dan volkoren? Hoe zit dat?

  - Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo schreven verschillende media. Hoe zit dat?

 • Tegenstrijdige mediaberichten geconfronteerd met de actuele wetenschap: brood en gezondheid

  - Brood heeft een gezonde toekomst. Zo beloot Emeritus Prof. Universiteit Maastricht zijn lezing tijdens het 19de Voedings- en Gezondheidscongres dat plaatsvond op 18 en 19 november 2016 in Brussel. Hij confronteerde verschillende controverses in de media rond brood en gezondheid met de actuele wetenschappelijke stand van zaken. Lees zijn bevindingen.

 • Nederland start internationaal onderzoek naar granen en gezondheidsklachten

  - Brood. Een eeuwenoud product, waar velen mee groot geworden zijn. Tegelijkertijd melden steeds meer mensen klachten te ervaren door het eten van tarwebrood. De Nederlandse universiteiten van Maastricht en Wageningen gaan nu onderzoeken wat daar van waar is.

 • Genetisch gemanipuleerde tarwe oplossing glutenintolerantie?

  - Mensen met glutenintolerantie gaan weer tarwebrood eten, voorlopig alleen voor wetenschappelijk onderzoek. Het gebeurt in Spanje waar met genetische manipulatie (GM) een tarwe is ontwikkeld met heel weinig gluten.

 • NVWA positief over verlaging zout in brood

  - Het zoutgehalte in sommige levensmiddelen - met name brood, conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) en kaas (Goudse 48+) - is in 2015 behoorlijk gedaald ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 • Ons dagelijks brood: nog steeds voedzaam en gezond?

  - Tijdens het Voedings- en Gezondheidscongres van afgelopen november in Brussel gaf Drs J.W. (Jan Willem) van der Kamp van TNO Food and Nutrition antwoord op deze vraag

 • RIVM: 'Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen'

  - Door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken als het gaat om hart- en vaatziekten. Dit kan maximaal leiden tot ruim 5% minder hartinfarcten en ruim 7% minder beroertes.

 • Granen slecht voor je "Much ado about nothing"

  - Granen zijn, althans volgens de auteur van het boek 'Grain brain', stille doders. Ze maken ons niet alleen dik als je Dr. David Perlmutter moet geloven: "Ook gezonde graangebaseerde producten, zoals volkoren producten, veroorzaken dementie, angsten, ADHD, chronische hoofdpijn, depressies, en nog een trits andere aandoeningen." Is dit klinkklare nonsens of zit er toch een grond van waarheid in? En wat kan de graanverwerkende industrie doen om dit te counteren?