Nieuws

 • Nieuwe studie Harvard bevestigt lagere sterftekans door volkoren

  - Een wetenschappelijke publicatie van Huang et al. (maart 2015) bewijst opnieuw het verband tussen de consumptie van volkoren en een lagere sterftekans. Volgend op eerder onderzoek (Wu et al., 2015) komt Harvard nu met resultaten van een nog grootschaliger studie.

 • Glutenvrije hype gaat vanzelf over, aldus prof. Brouns

  - “Glutenvrij diëten is een hype die net als het Atkins-dieet en het broodbuikdieet vanzelf over gaat.” Dit zei Fred Brouns tijdens het symposium ‘Granen, daar zit wat in!’ van Voeding Nu bij het Nederlands Bakkerij Centrum.

 • De eigenschappen van volkorengranen

  - Volkorengranen bevatten vezels, maar dat is lang niet alles! Wat zijn de eigenschappen van volkorengranen, en wat maakt ze zo gezond?

 • Uitzending Radar: bakkerijsector weet zoutgehalte in brood te verlagen

  - Een hoge zoutinname kan de bloeddruk verhogen waardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten ontstaat. De bakkerijsector is het gelukt het zoutgehalte in brood flink te verlagen. Gisteravond is door Radar een aflevering uitgezonden waarin de zoutverlaging in brood door de bakkerijsector wordt besproken.

 • Zoutgehalte in brood met 21 procent verlaagd sinds 2011

  - De laatste tijd wordt in de media veel gesproken over de zoutreductie in brood. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet onlangs weten dat het zoutgehalte in brood met 21 procent is gedaald ten opzichte van 2011. Hoe heeft de bakkerijbranche dit voor elkaar gekregen en wat zijn de toekomstplannen rond zoutreductie?

 • Vezelrijk dieet eenvoudig hulpmiddel bij metabool syndroom

  - Uit onderzoek van de University of Massachusetts Medical School in Worcester, dat gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine, is gebleken dat alleen het toevoegen van meer vezels aan het voedingspatroon, kan helpen het gewicht en de gezondheid te verbeteren bij mensen met het metabool syndroom.

 • Volkoren in nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes

  - In de nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes wordt beschreven dat wanneer er als koolhydraatbron voornamelijk gekozen wordt voor volkorengraanproducten, peulvruchten, groenten en fruit, dit is geassocieerd met een relatief lagere kans op diabetes type 2 en een relatief gunstiger risicoprofiel bij type 2 diabetici.

 • Eindelijk! De volkoren boterham mag weer!

  - "Heb jij die granen ook zo gemist de afgelopen jaren? Goed nieuws, de anti-tarwetrend komt tot zijn eind. Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van volkorengranen goed is voor je hart." Aldus De Telegraaf.

 • ‘Eten van volkoren zou sterftekans verlagen’

  - WAGENINGEN - Deze week publiceerde de American Medical Association de resultaten van een langdurig en grootschalig onderzoek onder ruim 118.000 mensen. Die resultaten brengen volkorenconsumptie in verband met met een lagere sterftekans, onder meer bij hart- en vaatziekten. De uitkomsten van het onderzoek van de Havard Medical School is daarmee een bevestiging van eerder onderzoek naar de positieve effecten van volkorengranen.

 • Vorm volkorenbrood van invloed op consumptie

  - Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van volkorenbrood door kinderen kan toenemen wanneer dit wordt aangeboden in grappige vormen tijdens het ontbijt.