Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn een belangrijk element in onze voeding. Zij dragen onder andere bij aan een goede weerstand en zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Op dit moment consumeert bijna de gehele Nederlandse en Belgische bevolking niet de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels. Over het algemeen ligt de consumptie van vezels dus te laag.

Definitie

Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet verteerd worden in de dunne darm. Er zijn natuurlijke en geïsoleerde en synthetische voedingsvezels.

Richtlijn vezelconsumptie

Voor volwassenen is de richtlijn 3,4 gram voedingsvezel per megajoule (MJ). Dit geldt voor vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen.

Gezondheidseffecten voedingsvezels

Vezels hebben bepaalde gezondheidseffecten. Een hoge vezelinname verkleint waarschijnlijk de kans op sommige ziekten. Lees hier meer over deze effecten.

Prebiotica en darmflora

Vezels dragen bij aan de gezondheid van onze darmen, welke bewoond worden door bacteriën. Hoe meer verschillende soorten bacteriën, hoe gezonder de darm. Voeding heeft daar invloed op.

Voedingsvezels in brood

Door de graankorrel is brood een belangrijke leverancier van vezels. Lees hier meer over de verschillende soorten vezels.