Voedselovergevoeligheid

De termen voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar waar gaat het nu eigenlijk over?

Definities

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor ongewenste reacties van het lichaam die kunnen optreden bij het eten of aanraken van bepaalde voedselbestanddelen. Het begrip wordt opgesplitst in een allergische en een niet-allergische voedselovergevoeligheid. In de voorlichting wordt voor een niet-allergische voedselovergevoeligheid vaak de term `voedselintolerantie' gebruikt. Overgevoeligheidsreacties kunnen uiteenlopen van lichte jeuk of een opgeblazen gevoel tot een opgezwollen gezicht en een anafylactische shock.

 

Voedselallergie

Bij een voedselallergie vindt er een afweerreactie plaats tegen het eiwit van bepaalde voedingsmiddelen. Lees hier wat verschillende soorten allergie├źn inhouden.

Voedselintolerantie

Bij een voedselintolerantie vindt een andere reactie plaats dan bij een allergie, lees er hier meer over.

Coeliakie versus tarwe-allergie

Soms wordt ten onrechte gedacht dat een tarwe-allergie hetzelfde is als coeliakie. Lees hier meer over het verschil tussen deze twee aandoeningen.

Glutensensitiviteit

Soms ontstaan er klachten na het eten van tarwe terwijl coeliakie en tarwe-allergie uitgesloten zijn. Lees hier meer over glutensensitiviteit.