Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Hoe rooster je goed je boterham?

Bij het te donker roosteren van een boterham kan de stof acrylamide ontstaan. Als je vaak én veel van deze stof binnenkrijgt, kan dat op lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om je boterham niet te donker te roosteren. Zet daarom je broodrooster op een lagere stand en houd je snee goed in de gaten tijdens het roosteren. Wist je overigens dat oud brood sneller donker kleurt dan vers brood? Dit komt doordat oud brood minder vocht bevat en dus sneller bruin kleurt.

 

Bron: voedingscentrum

Maar wat is acrylamide dan precies?
Acrylamide is een stof die onbedoeld en in kleine hoeveelheden ontstaat tijdens het intensief verhitten (bakken, frituren, roosteren, grillen of braden) van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld aardappelproducten (frites, chips), graanproducten (koekjes, crackers, ontbijtgranen, brood), cacaopoeder en koffie.

Het is nog niet precies bekend hoe schadelijk langdurige blootstelling aan bepaalde gehalten acrylamide in voeding is voor mensen. Hoewel er nog geen directe relatie is aangetoond, komen er steeds meer aanwijzingen dat hoge inname van acrylamide via de voeding de kans op het krijgen van kanker bij mensen verhoogt. Het is daarom belangrijk gevarieerd, gezond en met mate te eten: weinig verzadigd vet en transvet, en veel groente, fruit en (volkoren)brood. Het is niet nodig om bepaalde producten niet te eten of te drinken vanwege het daarin aanwezige acrylamide. Voorkom alleen wel overmatige bruinkleuring en volg de (afbak)instructies op de verpakking, dan is de inname van acrylamide zo laag mogelijk.