Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Oké, voor eens en voor altijd: wat is nou het meest gezonde brood?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen. Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij, koolhydraatarm brood van hippe graancombinaties. Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan… Maakt eigenlijk niets uit. Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn.

En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger. Maar dat gaat nu niet meer op. Je kunt diep donkerbruin brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkoren.

Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van de héle graankorrel en dat betekent dat alle voedingsstoffen er nog in zitten. Voor witbrood en bruinbrood, gemaakt van bloem respectievelijk meel, wordt meestal alleen het binnenste deel van die korrel gebruikt. Dat binnenste bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten. Is dus gezond, maar het kán gezonder.

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem. Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen.

Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.

TrefwoordenVolkorenbrood Gezondheid