MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsGrootmoeders zuinigheid! 4 recepten met oud brood

Grootmoeders zuinigheid! 4 recepten met oud brood

PANEERMEEL

Verwarm de oven voor op 100°C. Rooster de sneetjes oud brood tot ze droog en hard zijn. Dit duurt ongeveer 20 min. Laat afkoelen en verkruimel in de keukenmachine tot paneermeel.

BROODPUDDING

300 g oud brood
500 ml melk
200 g suiker
100 g rozijnen
4 eieren
2 tl kaneel

BEREIDING
Verwarm de melk met de suiker en giet dit over het brood. Laat het 60 min weken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Roer het brood tot een papje en voeg de rozijnen, kaneel en eieren toe. Doe het broodmengsel in een ingevette taartvorm en plaats voor 45-50 min in de oven. Serveer eventueel met een bol vanille-ijs.

WENTELTEELFJES

 200 ml karnemelk
 2 eieren
 1 zakje vanillesuiker
 1 tl kaneel
 8 sneetjes oud brood, licht geroosterd
 150 g bosbessen
 50 ml maple syrup (of ahornsiroop)
 rasp en sap van 1 citroen
 50 g boter
 2 el kristalsuiker

BEREIDING
Schenk de karnemelk in een diep bord, breek de eieren erbij en roer los met vanillesuiker en kaneel. Haal elk sneetje brood door de eimengsel, stapel de sneetjes op en leg in het overgebleven eimengsel. Schep intussen de bosbessen in een pannetje, schenk de maple syrup en citroensap en –rasp erbij. Verhit tot de bosbessen openknappen en laat nog 2 min koken. Haal van het vuur en laat helemaal afkoelen.

Verhit de boter in een koekenpan en bak op matig vuur de wentelteefjes een voor een knapperig en bruin. Bestrooi met suiker en serveer met de bosbessen.

Voor erbij! Vanilla cream: schraap de merg uit een vanillestokje en schep het door 250 ml slagroom met 3 el poedersuiker. Klop de room lobbig en serveer met de wentelteefjes.

KNOFLOOKCROUTONS

2-3 dikke sneetjes boerenwitbrood, in kleine vierkantjes gesneden
1 el olijfolie extra vergine
1-1½ el parmezaan, zeer fijn geraspt
1 teen knoflook, geplet

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng voor de croutons de broodblokjes goed door de olie, kaas en knoflook. Bak ze ca 10 min op een bakplaat in de oven tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen.