MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Nieuws over brood

 

HomeNieuws

Nieuws

Hieronder vindt u het laatste nieuws over brood. Heeft u zelf nieuws, laat het ons weten!

  • Brood wordt nog gezonder met bakkerszout 2.0

    - Brood is een van de meest gegeten voedingsproducten. Het bevat veel voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, jodium en koolhydraten die belangrijk zijn voor het lichaam. Met name volkorenbrood bevat veel van al dit goede. Het bevat echter ook zout, dat is toegevoegd vanwege de smaak en de structuur van het deeg. De bakkerij wil hier verandering in brengen.

  • Een lekkere broodmaaltijd zonder vlees en zuivel kan!

    - Het is de Week zonder Vlees en Zuivel, een actie om mensen uit te dagen vlees en zuivel eens te laten staan. Om zo gezamenlijk te werken aan het verminderen van onze uitstoot, wat meer aandacht voor het klimaat. En te laten zien dat (af en toe) plantaardig eten minder moeilijk is dan het lijkt. Een broodmaaltijd kan ook plantaardig, gezond, lekker en betaalbaar zijn.

  • Volkorenbrood net zo lekker als bruinbrood

    - Volkorenbrood krijgt hetzelfde cijfer als bruin brood, maar heeft meer gezondheidsvoordelen Veel Nederlanders zien volkorenbrood vooral als de gezonde optie en niet als de lekkerste optie. Recent vergelijkend smaakonderzoek in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum wijst uit dat dit onterecht is. Er zit geen significant verschil in het cijfer dat mensen geven, wanneer ze een sneetje volkoren en een sneetje bruin proeven, zonder te weten welke. Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert van 22 t/m 28 januari weer de jaarlijkse Week van het Brood. In deze week laat de bakkerijsector zien dat volkoren niet alleen veel gezondheidsvoordelen biedt, maar ook heel smakelijk is.

  • Volkorengranen klaar voor toekomstige trends

    - Het voedsel dat wij hier elke dag op tafel zetten, heeft impact op de rest van de wereld. Hoe meer wij kiezen voor een duurzaam en gezond voedingspatroon, hoe beter we zorgen dat er nu en in de toekomst voldoende gezond voedsel is voor de groeiende wereldbevolking.

  • Gevoeligheid voor gluten beïnvloed door negatieve verwachting

    - Voor de meeste mensen zijn er geen gezondheidsbezwaren om brood te eten. Sommige mensen kunnen echter geen gluten verdragen. Dat is duidelijk bij mensen met coeliakie of tarwe-allergie. Maar er is ook een groep die klachten ondervindt bij wie deze voedselovergevoeligheden zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten bij die groep mensen. Een en ander wijst op een directe betrokkenheid van de interactie tussen de hersenen en de darmen, de zogenoemde hersen-darm as, bij het ervaren van klachten na inname van gluten. Daarover is nog relatief weinig bekend.

  • Verspillingsvrije Week 11 t/m 17 september 2023

    - Het is deze week de Verspillingsvrije Week. Hoewel de verspilling van brood de afgelopen jaren is gedaald, is het nog steeds de nummer 1 van verspilde voedingsmiddelen.

  • Wat doen veldbonen in brood

    - In de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde op 13 juni 2023 werd de vraag gesteld waarom er veldbonenmeel in brood verwerkt wordt. Het is één van de ingrediënten die bakkers en bakkerijen toevoegen om brooddeeg te verbeteren. Wij vertellen je graag hoe dat precies zit.

  • Broodverspilling daalde in 2022, maar alsnog op nummer 1

    - Dat laatste sneetje brood, een halve komkommer of een pak yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt: in 2022 verspilden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. En op nummer 1: brood en deegwaren.

  • Twentse Krentenwegge, Symbool voor Twentse gastvrijheid!

    - Nicole uit Saasveld wil krentenwegge op de lijst met immaterieel erfgoed: ‘Staat symbool voor Twentse gastvrijheid’ Het is een spannende tijd voor Nicole Schabbink van de gelijknamige bakkerij in Saasveld. Volgende maand hoort ze of haar inspanningen voor erkenning van de Twentse krentenwegge resultaat hebben. Dan wordt bekend of dit typisch Twentse krentenbrood wordt opgenomen op de nationale lijst van immaterieel erfgoed.

  • Desembrood niet aantoonbaar gezonder dan gistbrood

    - Desembrood is niet alleen lekker, de fermentatie waarmee desembrood tot stand komt zou ook gezondheidsvoordelen hebben. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat desemfermentatie pluspunten heeft. Fermentatie zorgt dat voedingsstoffen beter beschikbaar worden voor het lichaam en ook de glycemische index van brood kan verlagen. Maar of dat zich uiteindelijk doorvertaalt in voordelen voor de gezondheid, kunnen wetenschappers nog altijd niet zeggen.