MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheid VoedingsstoffenKoolhydratenKoolhydraatarm brood, waar slaat dat eigenlijk op?

Koolhydraatarm brood, waar slaat dat eigenlijk op?

We letten er maar wat graag op dat we minder koolhydraten binnenkrijgen, want… Ja, waarom eigenlijk? Koolhydraten en vezels zijn namelijk essentieel voor wie een beetje een energiek leven wil leiden. Het is niet slim om ze zomaar uit je voedingspatroon te wissen. Toch kun je (zelfs in de supermarkt) koolhydraatarm brood krijgen. We leggen uit hoe dat zit.

Allereerst even een puntje: de term ‘koolhydraatarm brood’ is eigenlijk wettelijk niet toegestaan. Wettelijk gezien mag brood met minder koolhydraten alleen verkocht worden als 'brood met een verlaagd koolhydraatgehalte' of 'brood met minder koolhydraten'. En dat mag je pas zeggen als er ten minste 30% minder koolhydraten in zit dan in normaal brood.

Hoe brood met minder koolhydraten gemaakt wordt? In de meeste gevallen wordt een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel. Dit heeft een hoger eiwitgehalte en een lager koolhydraatgehalte. Daarnaast wordt er vaak gebruikgemaakt van extra olie of margarine en ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en vetgehalte hebben. Zoals lijnzaad en zonnebloempitten.

Het koolhydraatgehalte in het brood daalt daardoor aanzienlijk. Gemiddeld bevat brood tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood wat dichter bij de 40 gram, wit brood wat dichter bij de 50 gram. De hoeveelheid koolhydraten in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte varieert van de 12-30 gram per 100 gram. Alleen, wat mensen vaak over het hoofd zien, is dat dit soort broden een hoger eiwit- en vetgehalte bevatten en daardoor wél ongeveer evenveel calorieën bevatten dan normaal brood.

Best een goede vraag dus, waar slaat het dan eigenlijk op? Want in praktijk leidt een koolhydraatarm dieet er dus vaak toe dat mensen te weinig voedingsvezel binnen krijgen. Het volgen van een koolhydraatarm dieet wordt daarom door het Voedingscentrum afgeraden, juist omdat het kan leiden tot een te hoge verzadigd vet inname en te weinig fruit, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Maar om er nou voor te zorgen dat de mensen die tóch kiezen voor een koolhydraatarm dieet voldoende vezels binnenkrijgen, is brood met minder koolhydraten ontwikkeld. Zo wordt minder koolhydraten eten in elk geval iets meer verantwoord.

Trefwoorden