MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2017Brood op reis: India

Brood op reis: India

Brood gebruiken als bestek

Hoe langer je in India bent, hoe behendiger je wordt met brood als bestek. Best lastig in het begin, want je gebruikt alleen je rechterhand. De linker is onrein. Gelukkig is er in dit grote land meer dan genoeg brood om te oefenen. Vooral veel platte broodsoorten zijn een vast onderdeel van elke maaltijd.

Roti is in India de verzamelnaam voor veel, vooral platte broden. Chapati, naan, poori, paratha, bharuta, papadum: keuze is er genoeg. In het zuiden is de chapati populair. Op de hoek van elke straat en op veel van de kleine binnenplaatsjes staat een chulla, een houtgestookt kleioventje. Daarop gaat de platte koekenpan waar de Indiërs hun chapati in bakken. Dit platte brood van tarwemeel, water en soms wat olie krijg door het oventje een lekkere rooksmaak. De gebruikte bloem wordt attameel of chapatimeel genoemd en komt van hele harde tarwekorrels. Dat geeft chapati veel vezels: het is het volkorenbrood van India.

Met blote handen

In het noorden van India maken ze vaker naanbrood van maidameel: tarwebloem. Ze bakken dit brood in een grote leemoven, de tandoor. Wie naan bakt, plakt het deeg met zijn blote handen tegen de wanden van de oven en haalt de broden er later met een stok uit. De extreme hitte in de oven zorgt voor de opvallende luchtbellen in het brood. Naast naan maken Indiërs roti romali, een flinterdun brood, van wit maidameel. Roti romali betekent letterlijk zakdoekbrood. En zo ziet het papierdunne brood er opgevouwen ook uit.

Gefrituurd brooddeeg

Chapati en naan zijn trouwe metgezellen van een Indiase maaltijd, zoals kikkererwten en curry. Ik keek altijd vol verbazing hoe handig ze in India met één hand stukjes brood afscheuren en als bestek gebruiken. Soms is brood al vooraf gevuld met aardappelen en groente, zoals de stuffed paratha. Indiërs maken het platbrood paratha met laagjes deeg en ghee, geklaarde boter. Het laagjesdeeg lijkt wel wat op dat van croissants. De poori en bharuta vond ik ook bijzondere broodsoorten. Die worden gefrituurd, zodat ze heel krokant zijn en hol van binnen. Gefrituurd brooddeeg dus, nooit gedacht dat ik dat zo lekker zou vinden!


In India kun je de broodsoorten niet op één hand tellen, terwijl je bij het eten maar één hand gebruikt. Van die hand eet je dan wel bijna je vingers op, want die versgebakken platte broden zijn ontzettend lekker bij alle geurige en kruidige gerechten uit deze heerlijke wereldkeuken.

Petra Kuiper