MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2017Brood als avondmaaltijd: mijn opa en oma werden er flink oud mee

Brood als avondmaaltijd: mijn opa en oma werden er flink oud mee

Tanja schrijft voor Me-to-We (voor ouders met een leven) en Mynd (voor je dagelijkse dosis psyche), maar vandaag vertelt ze op Brood.net over het (blijkbaar) gezonde eetpatroon van haar opa en oma.

Bij mijn opa en oma in Limburg werd ’s middags warm gegeten. De lunch bestond meestal uit een ouderwetse, sufgekookte aardappel-vlees-groentemaaltijd. En voordat die lunch geserveerd werd, trok opa een fles wijn of port open en werd er geborreld. Inclusief kaasjes en nootjes. Ja, om 12:00 uur dus. Toen ik zelf de leeftijd had dat ik een glaasje wijn mocht meedrinken vond ik het een groot feest, die vroege borrel, maar ik weet nog dat ik dit als klein meisje heel gek vond, want: ‘Wat aten opa en oma ’s avonds dan?’ Het antwoord was: brood. Zoals wij thuis boterhammen, beleg en soms een gekookt eitje tussen de middag aten, deden opa en oma dat ’s avonds.

Volgens mij is het een heel ouderwets of misschien zuidelijk gebruik, om ’s middags warm te eten en ’s avonds te kiezen voor brood. Maar eerlijk: inmiddels begrijp ik ze wel, die opa en oma van mij. Niet per se om die doorgegaarde hap als lunch, maar wél over de broodmaaltijd in de avond. Ik vind brood ’s avonds namelijk oprecht veel lekkerder dan een zware pasta of een klassieke ‘avg’. Daarnaast kom ik na zo’n zware maaltijd in de avond mijn after dinner dip nauwelijks te boven en ik lees hier en daar zelfs dat het beter voor je lijf is om ’s avonds niet meer te zwaar en te warm te eten.

Dus op de een of andere manier is de gewoonte er bij mij ook ingeslopen. Eerlijk is eerlijk, in eerste instantie vooral uit luiheid. Door laat thuiskomen uit mijn werk, geen zin meer hebben om te koken, maar toch iets gezonds te willen eten. En een broodmaaltijd voelt dan beter dan de afhaal Thai of iets kant-en-klaars. Het liefst lunch ik met een uitgebreide, goed gevulde salade waar ik de rest van de middag vol van zit. En ’s avonds maak ik dan een soepje en een boterham met wat rauwkost, een plak geitenkaas of een smeersel zoals hummus, of soms bak ik een visje met wat groenten en eet ik daar brood bij.

Mijn vriend is het hier overigens totaal niet meer eens. Die wil ’s avonds gewoon een warme hap. Geen onzin met soep of salade, maar gewoon een volwaardige, stevige maaltijd. Pasta, aardappelen, noodles, anything. En stiekem is dat qua variatie voor mij ook wel gezond, denk ik. Dus sinds we samenwonen gaat mijn broodfestijn alleen op voor de avonden dat hij niet thuis is, maar dan trek ik ook alles uit de kast. Dan haal ik lekkere luxe broodjes voor mezelf die ik rijkelijk besmeer met de allerlekkerste smeersels en kaasjes.

Mijn opa en oma zijn inmiddels overleden, maar met hun eetpatroon (inclusief port en nootjes rond ‘n uur of 12) zijn ze wel beiden 92 jaar geworden. Bovendien brachten ze 9 kerngezonde kinderen én 13 kleinkinderen groot. En hoewel ik heus geloof dat dit ook aan onze sterke genen kan liggen, moet die broodmaaltijd in de avond z’n steentje hebben bijgedragen.