MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2015De boterhammen en het bos

De boterhammen en het bos

Koolhydraten, spelt, gluten, het verschil tussen wit en bruin: er wordt veel gezegd en geschreven over brood. Ik kan me voorstellen dat je soms door de boterhammen het bos niet meer ziet. Onder de naam ‘Brood. Wat zit daarin?’ geeft brood.net dit jaar op allerlei manieren een duidelijk antwoord op al je vragen.

Je kent misschien nog het ingeburgerde zinnetje ‘Brood, daar zit wat in.’ van vroeger. ‘Brood. Wat zit daarin?’ is daar een eigentijdse update van. Veel mensen hebben namelijk nogal wat vragen over hun dagelijkse boterham. Zo veel, dat ze brood soms in de ban doen.

Ze laten brood vaker links liggen, omdat ze denken dat ze er dik van worden, gehoord hebben dat koolhydraten slecht zijn of gelezen hebben dat je er buikpijn van krijgt. En dat is jammer, want veel van die beweringen kloppen niet. Dat zeggen wij niet alleen, maar ook allerlei wetenschappers, voedingskundigen, diëtisten en foodbloggers. Daarom laten we die juist aan het woord om de fabels van de feiten te scheiden. Op deze site en daarbuiten geven ze de antwoorden op de meest gestelde vragen over brood. Verschillende experts doen dat bijvoorbeeld in antwoordvideo’s. Zo legt graanexpert Luud Gilissen uit dat spelbrood niet per se beter is dan tarwebrood en vertelt voedingskundige ZsuZsan Proos meer over de kleur van brood.

In minidocumentaires gaat foodblogger Liselotte Legebeke op pad om de waarheid rond brood te achterhalen. In de eerste aflevering zoekt ze uit wat de zin en onzin van verschillende broodsoorten is. Op haar zoektocht spreekt ze met allerlei deskundigen over bijvoorbeeld wit-, bruin-, spelt- en meergranenbrood. De eerste documentaire krijgt een vervolg: de thema’s 'wat doet brood met je'?, 'ingrediënten van brood' en de 'veelzijdigheid van brood' komen later aan bod. Als je zelf een vraag hebt, waarop je het antwoord niet kan vinden, dan kun je die natuurlijk altijd aan me stellen. Op Facebook of Twitter bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je met al die video’s, blogs, artikelen, tweets, posts en tips een beter beeld van brood krijgt en door de boterhammen het bos weer ziet. Zodat je je straks niet meer afvraagt ‘Brood. Wat zit daarin?’, maar net als vroeger zegt ‘Brood, daar zit wat in!’.


Groetjes,

Tally