Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn met onze website, maken wij gebruik van cookies.Sluiten

Vraag &
Antwoord

Wat is glutenvrij brood?

Mensen met coeliakie kunnen, in plaats van gewoon brood, glutenvrij brood eten. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: "gewoon" maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook sojameel, kastanjemeel en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.

Bij aankoop van deze meelsoorten moet je wel opletten dat er "glutenvrij" staat op de verpakking van het meel of het brood (of het navragen bij de bakker of winkelier). Meel van deze graansoorten kan namelijk tijdens de productie of verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Bij boekweit of haver is dit vaak het geval.
Er zijn ook producten welke bestaan uit ingrediënten uit granen als tarwe, triticale, rogge, gerst of hun bestanddelen die "glutenvrij zijn gemaakt" of deze ingrediënten bevat. Een voorbeeld van een product uit deze categorie is tarwezetmeel, dat door scheiding van gluten en zetmeel in belangrijke mate van gluten is bevrijd.

Voor meer informatie over het glutenvrij dieet en de verkoopkanalen van glutenvrije producten kunt u terecht op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging www.glutenvrij.nl. Hier kunt u ook terecht voor uitgebreide en up-to-date informatie over de wettelijke regels rondom het gebruik van de term glutenvrij en het logo "glutenvrij".



Toon alle vragen